Login

07/01/22 07:16|FINLAND


PITUUSHEITON SM 2022 - SALO


Suomen frisbeegolfliitto ja Salon frisbeegolf järjestävät Salon SM-viikolla Suomen frisbeegolfliiton pituusheiton SM-kilpailut.

Tervetuloa osallistumaan ja katsomaan finaalitapahtumaa!

 

Perustiedot

 • Kisapäivä: perjantai 1.7.2022
 • SFL:n ja WFDF:n sanktioima tilastokelpoinen pituusheittokilpailu
 • 75 paikkaa (joista 7 villejä kortteja)
 • Karsintakierros ja semifinaalit Kiikalan lentopaikalla. Kiikalan tapahtumaa ei markkinoida yleisölle. NBDG toteuttaa livestreamin Kiikalasta.
 • Finaali Salo Golfissa, yleisötapahtuma. YLE lähettää kanavissaan finaalit.

 

Yleistä

Frisbeen pituusheiton SM-kilpailut Salossa 1.7.2022 järjestetään osana monilajitapahtuma SM-viikkoa 

https://sm-viikko.fi

 

Kilpailu on WFDF:n (World Flying Disc Federation) sanktioima virallinen kilpailu, jossa noudatetaan lajille erikseen määriteltyjä sääntöjä: https://wfdf.sport/wp-content/uploads/2021/06/WFDFRulebook_Article_VI_FieldEvents.pdf

 

Kilpailu on Antidopingtoimikunnan alainen ja sanktioitu tapahtuma. ADT:n saapuminen paikalle on mahdollista (jopa todennäköistä finaalin osalta, kun paikalla Salon urheilupuistossa on useita lajeja).

 

Kisan luokat ja kiintiöt

MPO 60 (joista 5 villiä korttia)

 • Ensimmäinen kierros: jatkoon 25 parasta (tai jos luokassa alle 30 osallistujaa: jatkoon 15 parasta)

 • Semifinaali: jatkoon 5 parasta

 • Finaali

FPO 15 (joista 2 villiä korttia)

 • Ensimmäinen kierros

 • Semifinaali: jatkoon 5 parasta

 • Finaali

 

Ilmoittautuminen

Kilpailuun ilmoittaudutaan DiscGolfMetrixin kautta ja osallistuminen vahvistetaan maksamalla osallistumismaksu.

Ilmoittautuessaan kilpailijat hyväksyvät, että voivat olla taltioinnin ja suoratoiston kohteina kilpailupaikoilla. Kilpailijat myös sitoutuvat järjestäjän pyytäessä osallistumaan median haastatteluihin suorituspaikoilla. Tapahtuman järjestäjinä toimivat Suomen frisbeegolfliitto sekä SM-viikko (KOKO-tapahtumat). Järjestäjien yhteistyökumppanit ovat näkyvissä kilpailupaikoilla. Kilpailijoilla on oikeus kantaa vaatteissaan ja varusteissaan omien yhteistyökumppaneidensa tunnuksia (ks. täsmennykset kohdassa "varusteet").

Ilmoittautuminen suoritetaan kahdessa vaiheessa.

Vaihe 1 - 10.6. klo 17.00 - 14.6. klo 12.00

Ensimmäisessä vaiheessa ilmoittautumisoikeutettuja ovat kilpailijat, joilla on

 • voimassa oleva SFL kilpailulisenssi sekä seurajäsenyys
 • MPO rating vähintään 975
 • FPO rating vähintään 875

Osallistumismaksu tulee näkyä seuran tilillä 15.6. klo 18.00

Vaihe 2 - 16.6. klo 17.00 - 29.6. klo 12.00

Toisessa vaiheessa ilmoittautumisoikeutettuja ovat kilpailijat, joilla on

 • voimassa oleva SFL kilpailulisenssi sekä seurajäsenyys

Osallistumismaksu tulee näkyä seuran tilillä 23.6. klo 18.00

Maksujen tarkistusten jälkeen nostetaan jonosta sisään ilmoittautumisjärjestyksen mukaan. Järjestäjä jakaa villit kortit harkintansa mukaan.

 

Ilmoittautumisen yhteydessä pyydämme kilpailijoita täyttämään SM-viikon hiilijalanjälkikyselyn:

https://surveyjs.io/published?id=1ebd4f53-7d98-4d3c-a722-3a41ed577300

 

 

Osallistumismaksu ja palkinnot

Kilpailun osallistumismaksu on 20 (kaksikymmentä) euroa. Kilpailumaksu suoritetaan välittömästi ilmoittautumisen yhteydessä Salon Frisbeegolfin tilille FI17 5410 0220 3148 46. Käytä ilmoittautumiseen viitettä 5092. Saaja: Salon Frisbeegolf ry

Voit maksaa myös Mobilepayllä: 94107 viestiin (SM viikko Salo)

Kilpailumaksusta 75% ohjataan palkintopottiin ja 25% järjestävälle seuralle Salon Frisbeegolf ry:lle.

SM-kilpailussa palkitaan mitalistit muistopalkinnoin. Lisäksi kaikki finalistit palkitaan rahapalkinnoin. SFL sijoittaa lisärahaa palkintoihin ja takaa alla olevan palkintojakauman. Mahdollinen muu lisäraha ohjataan palkintopottiin järjestäjän päätöksellä.

Alustava palkintojakauma (SFL takuupalkinnot):

MPO

 1. 300 eur
 2. 200 eur
 3. 150 eur
 4. 100 eur
 5. 50 eur

FPO

 1. 300 eur
 2. 200 eur
 3. 150 eur
 4. 100 eur
 5. 50 eur

 

Peruutukset ja jonosta kilpailuun nousu

Peruutuksissa, jotka tehdään vähintään 7 vrk ennen kilpailun alkua, maksetaan 75% osallistumismaksusta takaisin. Tämän jälkeen tehdyissä peruutuksissa järjestäjä varaa oikeuden pidättää osallistumismaksun.

 

Suorituspaikat ja aikataulu

 

Ensimmäinen kierros ja semifinaali kilpaillaan tilasto- ja ennätyskelpoisena tapahtumana Kiikalan lentopaikalla, osoite Oinasjärventie 515, 25390 Kiikala. Kiikalan kilpailuvaiheita ei markkinoida yleisötapahtumana, mutta NBDG toteuttaa paikalta livestream -lähetyksen.
https://kiikalanlentokeskus.fi

Kiikalan lentopaikka on suljettu käyttöömme 1.7. Klo 0800-1500. Huom! Kiikalan lentopaikalla on ensiarvoisen tärkeää, ettemme jätä jälkeemme roskia tai tavaroita!

Kilpailu alkaa klo 10:30 ja heitetään väliaikalähdöin (3 minuutin lähtöväli).

Semifinaalit alkavat klo 12:00.
Tarkemmat lähtöajat julkaistaan 29.6. Klo 22:00 mennessä. Järjestäjä varaa oikeuden muutoksiin.

Kiikalassa on lämmittelyalue ja wc kilpailijoiden ja toimitsijoiden käytössä. Varsinaista ruokailumahdollisuutta ei ole, mutta omien eväiden lämmittäminen on mahdollista toimistorakennuksen keittiötiloissa. Tiloissa on juomakelpoinen juokseva vesi (kaivo).

 

Finaalit kilpaillaan Salo Golfin rangella, osoite Anistenkatu 1, 24100 Salo.
https://www.salogolf.fi


Huom! Finaalit eivät ole tilastokelpoiset, koska suorituspaikan maasto ei ole täysin tasainen. Finaaleissa kilpaillaan SM-titteleistä sekä palkinnoista. YLE televisioi finaalit suorana lähetyksenä osana SM-viikon ohjelmatarjontaa. Asiantuntijakommentaattorina on pituusheiton suomenennätysmies Juho Rantalaiho (209 m).

Finaali järjestetään, mikäli kilpaluokassa on vähintään kolme osallistujaa.

 

Oheistapahtumat

Torstaina 30.6. Osallistumme SM-viikon avajaispäivään näytöslajina Salon torin laidalla.
Hole-in-one -jahti heitetään klo 18:15 alkaen Kirjaston edessä Salonjoen yli. Paikalle odotetaan tuhatpäistä yleisöä, sillä välittömästi heittonäytöksemme jälkeen alkaa paikallisesti suosittu Iltatori-tapahtuma. 

Mukana näytösurheilijoina ovat Väinö Mäkelä, Heidi Laine, Janne Hirsimäki, Antti Kotilainen ja Silva Saarinen. Avajaispäivän juontaa paikan päällä Kaj Kunnas (YLE).

 

Säännöt ja kilpailukäytänteet pähkinänkuoressa:

 

Peruslähtökohdat

Kilpailijat tuovat mukanaan omat frisbeet, joiden tulee täyttää WFDF:n hyväksyntävaatimukset. Käytännössä PDGA:n hyväksymät frisbeet ovat hyväksyttyjä, kunhan niitä ei ole muokattu. Kilpailun toimitsijoilla on oikeus tarkastaa ja tarvittaessa hylätä kilpailuvälineet paikan päällä.
Frisbeekiekkojen ei tarvitse olla keskenään samanlaisia, vaan sekä malli että painoluokka voivat vaihdella. 5 kpl kilpailuheittojen lisäksi suositellaan vähintään yhden varakiekon mukaan ottamista.

Jokaisella kilpailijalla on käytössään viisi kilpailuheittoa. Aikaraja heittojen suorittamiseksi on 150 sekuntia (2 min 30 sek). Mikäli mittausteknisistä syistä aiheutuu kilpailijalle viivettä, voi toimitsija myöntää lisäaikaa suoritukseen.

Heittopaikka on 6 metriä leveä ja 15 metriä pitkä tasainen, suorakaiteen muotoinen alue. Heittopaikkoja on vierekkäin 5 paikkaa ja niiden jokaisen välissä 3 m turvaväli. Heittopaikan tulee olla samassa tasossa muun suorituspaikan alustan kanssa. Heittopaikkoja voidaan toteuttaa vähemmän kuin 5 paikkaa kilpailunjohtajan harkinnan mukaan.

Kilpailunjohtaja määrittää ennen kilpailua käytettävän kilpailusuunnan ja tarvittaessa hyväksyttävän mittaussektorin.

Etukäteen tiedossa olevaan, kilpailunjohtajan hyväksymään esteeseen osuminen ei oikeuta uusintaheittoon.

 

Mittaaminen ja mittalaitteet

Mittaaminen suoritetaan käytetyn heittopaikan etureunasta, keskikohdasta. Kiekon ensimmäinen laskeutumiskohta on mittapiste. Mittaus suoritetaan jokaiselle heitolle erikseen.

Mittaaminen suoritetaan 0,1 metrin tarkkuudella. Mittalaittena käytetään sähköistä mittalaitetta (laseretäisyyskiikari). Mittalaitteella otetaan viisi mittatulosta jokaisesta heitosta (viisi peräkkäistä painallusta). Tulos on se tulos, joka esiintyy eniten. Mikäli kaikki mittatulokset poikkeavat toisistaan, käytetään keskimmäistä viidestä tuloksesta.

Jos sää on haastava mittaustulosten nopeaan varmaan mittaamiseen, voi mittaushenkilöstöllä olla heittoryhmän jokaista heittäjää varten esim. 5 kpl värikoodattuja merkintälippuja, jotka asetetaan jokaisen heiton ensimmäiseen laskeutumispaikkaan. Heittokierroksen (5 heittoa per heittäjä) jälkeen heitot mitataan. Yliastuttuja heittoja ei mitata.

Häiriöt kiekon lentoradassa: mikäli heitetty frisbee osuu lentonsa aikana henkilöön tai eläimeen (ei koske etukäteen määriteltyä yleisöaluetta), heittäjä voi joko hyväksyä heiton mitattavaksi tai vaatia välitöntä uusintaheittoa. Uusintaheiton suorittamiseen on 30sek aikaa. Varakiekkoa suositellaan.

 

Ennätykset

Kilpailija on ennätyskelpoinen kaikissa niissä WFDF:n kilpaluokissa, joihin on henkilökohtaisesti kelpoinen.

Suomen ennätykset: https://frisbeegolfliitto.fi/mestaruudet-ja-ennatykset/ 

Maailmanennätykset: https://wfdf.sport/world-records/distance/

 

Myöhästymiset

Kilpailijoiden tulee olla kilpailupaikalla valmiina suoritukseen omalla vuorollaan. Kilpailijat kuulutetaan heittovuorolleen ja aikaraja (150sek) käynnistyy kuulutuksesta.

Lähtöluettelo heittoaikoineen julkaistaan etukäteen kilpailun tiedoissa.

Mikäli kilpailija ei saavu paikalle kuulutettaessa ja osoita olevansa valmis, noudatetaan seuraavaa käytäntöä:

Jos kilpailija ei vastaa kuulutukseen tai saavu paikalle, kuulutetaan paikalle lähtölistalla seuraavaksi vuorossa oleva kilpailija. Pois jäänyt kilpailija kuulutetaan uudelleen paikalle ja hänelle varataan uusi heittovuoro yhtä vuoroa myöhemmäksi. Mikäli kilpailija vastaa kuulutukseen, on hänellä uudella heittovuorollaan käytettävissä vain kolme kilpailuheittoa. Mikäli kilpailija ei vastaa ensimmäiseen eikä toiseen kuulutukseen, hänet merkitään poisjääneeksi ja kilpailusuorituksensa hylätään.

 

Tasatuloksiin päätyneiden pelaajien paremmuuden ratkaisu

Mikäli tasatuloksiin päätyneiden pelaajien paremmuus täytyy ratkaista, heitetään kyseisten kilpailijoiden kesken sarja yksittäisiä kilpailuheittoja. Kumpikin kilpailija heittää yhden heiton, jotka mitataan ja pidemmän heiton heittänyt kilpailija saa yhden pisteen. Se kilpailija, joka ensimmäisenä saavuttaa kolme parempaa yksittäistä heittoa ja täten kolme pistettä, on voittaja.

 

Varusteet

Kilpailussa käytetään WFDF:n (PDGA:n) hyväksymiä frisbeekiekkoja. Kiekkojen kaikenlainen muokkaaminen siten, että muokkauksella on vaikutusta kiekon lentoon, on kielletty.
Kilpailijoiden tulee merkata kilpailuvälineensä tunnistettavasti ja yksilöidysti.

Pukeutuminen ensimmäisellä kierroksella ja semifinaaleissa (livestream-optio) sekä finaalikierroksella (televisiointi) ja torstain näytöstapahtumassa.  

 1. Kaikkien pelaajien ja toimitsijoiden tulee pukeutua asianmukaisesti ja huolitellusti finaalin kilpailualueilla ja kilpailuun liittyvissä tapahtumissa.
 2. Kaikkien pelaajien tulee pukeutua ylävartalon peittävään tekniseen, hihalliseen paitaan. Paita voi olla kaulukseton. Naiset saavat käyttää hihattomia kauluksellisia paitoja. Naiset saavat käyttää myös urheilumekkoa, joissa on vähintään tuuman levyiset olkaimet.
 3. Crew neck tai v-aukkopaidat teknisistä materiaaleista, kuten Dry-Fit tai Cool-Max, ovat sallittuja. Puuvillaiset T-paidat eivät ole sallittuja.
 4. Jos paidan helma ulottuu pelaajan shortsien helman alapuolelle, tulee se laittaa housuihin.
 5. Revittyjä paitoja, shortseja tai housuja ei saa käyttää radalla, mukaan lukien saumattomat tai revityt ”tuuletusaukot” paidan kauluksessa.
 6. Missään vaatteissa ei sallita loukkaavia, rienaavia tai säädyttömiä iskulauseita, mainoslauseita tai logoja. Pelaajat eivät saa käyttää vaatteita, joiden sloganit tai logot viittaavat alkoholiin, huumausaineisiin tai tupakkaan.
 7. Tätä pukeutumisetikettiä noudatetaan kilpailun alusta loppuun ja kaikkien kierrosten aikana.
 8. Jatkokierroksilta karsiutuneet pelaajat, jotka jäävät kilpailualueelle, ovat katsojia, eikä heidän tarvitse noudattaa pukeutumisetikettiä. Siistiä pukeutumista suositellaan.

 

Yhteystiedot

Kilpailunjohtaja Mikko Kaakinen mikko.kaakinen@frisbeegolfliitto.fi 0407505555
Apulaiskilpailunjohtaja Mauri Lokkila puheenjohtaja.sfg@gmail.com

 

 

Share

What would you like to share?