03/13/22 10:00|Puolarmaarin frisbeegolfrata → Puolarmaarin frisbeegolfrata ->20 (7/2019)|FINLAND, Uusimaa, Espoo
Pelaaminen talviolosuhteissa
02/28/22
Narut ja ledit
Kiekkoihin on sallittua laittaa narua, siimaa tai ledi kiekon löytämisen helpottamiseksi. Nämä voi teipata kiekkoon haluamallaan tavalla, mutta kiekon lentoa ajatellen tietysti vähempi on parempi. Kunhan pysyy kiinni. Ledejä varten kiekkoon ei saa porata reikää. Reikä tekee kiekosta sääntöjen vastaisen. Narujen ja ledien käyttö perustuu PDGA:n sääntökirjan kohtaan 813.01 B.
Kadonnut kiekko
Kadonnut kiekko (lost disc) -sääntö on talvellakin pelatessa normaalisti voimassa. Mikäli kiekon epäillään hukkuneen, koko ryhmä etsimään ja kello käyntiin välittömästi. Kiekkoa on aikaa etsiä kolme minuuttia ja mikäli sitä ei löydetä siinä ajassa, kilpailija palaa takaisin edelliselle heittopaikalle ja heittää uuden heiton. Lisäksi merkitään yksi rangaistusheitto. Tulokseen lasketaan heitto, jolla kiekko hävisi, uusintaheitto ja rangaistus.
Mikäli kiekko päätyy ryhmän tulkinnan mukaan selkeästi pelialueen ulkopuolelle (OB), mutta sitä ei kuitenkaan heti löydy, peli jatkuu normaalisti OB-säännön mukaan ja kilpailijalla on 30 sekuntia aikaa omaan heittovuoroonsa. Kolmen minuutin etsimisaika ei ole voimassa tässä tapauksessa.
Lost discien riskin vähentämiseksi suositellaan spotteria melkeinpä tilanteessa kuin tilanteessa. Huomioitavaa on, että spotteri ei saa nostaa kiekkoa hangesta, mutta hän voi merkitä oletetun paikan vaikkapa lumeen siihen paikan viereen.
Luminen tiipaikka
Kaikissa tilanteissa tiipaikka ei välttämättä ole puhdas lumesta tai se on normaalia pienempi. Tiipaikalla on lupa putsata lunta pois, mutta tässä on huomioitava kilpailijan heittoon käytettävissä oleva aika (30 sekuntia).
Mikäli tiipaikan rajat ovat lumen vuoksi epäselvät, tulee ryhmän yhdessä määritellä tiin rajat oletuksen mukaan. Tämä tulee heittoasentovirheiden välttämiseksi tehdä ennen kuin kukaan ryhmästä aloittaa väylän pelaamiseen.
Lumen tamppaaminen väylällä
Kilpailija ei saa tampata/talloa itselleen "kiitorataa vauhdinotolle". Heittoasennon saa ottaa merkkauskiekon taakse, kuten myös tarvittavat askeleet vauhdille. Sen mukaan lumi tamppautuu sitten, miten tamppautuu. Merkkauskiekon etupuolelta ei saa tampata lunta matalaksi.
Heittopaikan merkitseminen
Heittopaikka tulee merkata sääntökirjan mukaisesti, eli on joko käytettävä heitettyä kiekkoa (jota ei saa liikuttaa) tai merkkauskiekkoa (mini, ei toinen kiekko). Tarvittaessa kiekkoa on kaivettava hieman esiin hangesta, ilman kiekon liikuttamista. Hanskaa tms. ei saa käyttää merkkaukseen PDGA-kilpailussa.
Jäiset paikat
Talvella pelatessa jää ei ole tilapäistä haitta-aluetta tai vaarallinen paikka (kts. alla) eikä sen vuoksi saa ottaa helpotusta pelilinjalla taaksepäin ilman rangaistusta. Valinnaista helpotusta voi toki käyttää (803.02 D).
Joissain tapauksissa kiekko voi olla laskeutunut vaikka jyrkkään ja jäiseen rinteeseen, joka on selkeästi vaarallinen paikka. Tässä yhteydessä ryhmän tulee tehdä tulkinta. Mikäli paikka todetaan ryhmän toimesta vaaralliseksi, voi kilpailija merkitä heittopaikan ensimmäiseen turvalliseen (ei välttämättä hyvään) paikkaan pelilinjalla taaksepäin ilman rangaistusta. Mikäli pelaaja haluaa siirtyä kauemmaksi kuin ensimmäiseen turvalliseen paikkaan tai ryhmä ei tulkitse paikkaa vaaralliseksi, voi hän käyttää valinnaista helpotusta.
Mikäli tiipaikka on jäinen, ei sen takaa saa heittää, ellei TD ole antanut siihen erikseen lupaa. Missä tahansa tilanteessa kilpailija voi käyttää vaikka pyyhettä jalan alla liukastumisen ehkäisemiseksi.